joi, 8 septembrie 2011

Cum au aparut dinozaurii

Raspandirea reptilelor
     Reptilele timpurii dezvoltate din amfibieni  , animale vertebrate care pot trai in apa si pe uscat , aparusera deja la sfarsitul devonialului , acum mai bine de 350 de milioane de ani! Raspandirea lor poate fi datata in perioada cu clima calda si uscata a permianului -ultima periada a erei paleozoice ( vezi tabelul de la Viata in triasic) . Raspandirea s-a datorat sistemului de reproducere a acestor vietati , care isi depuneau ouale in spatiul terestru  , nu in mediul acvatic . Reptilele timpurii au reusit sa supravietuiasca  si disparitiei masive de la sfarsitul perioadei permiene . Cu aproximativ 240 de milioane de ani in urma , in triasic , apare grupul archosaurilor , considerati stramosii dinozaurilor , crocodililor ,reptilelor zburatoare (pterozaurieni).

       Stramosii comuni
     Pe craiul archosauridelor timpurii , in spatele orbitei ochiului , se aflau doua orificii  , numite ferestre temporare , iar dinti de pe falci erau fixati in alveole dentare.
       Majoritatea acestor vietati aveau un corp a carui lungime depasea 4-6 metri , erau animale carnivore , dar se hraneau cu pesti si reptile pe care le vanau din rauri. Astfel acestia urmareau prada inotand , deplasandu-se usor cu ajutorul cozii lungi si al membrelor posterioare  care erau mai mari si mai puternice decat cele anterioare . Grupurile  cele mai dezvoltate din aceasta specie s-au tarat catre tarm si s-au adaptat modului de viata continental.
       Ridicandu-se pe membrele posterioare care erau lungi , puteau alerga foarte repede fara sa atinga solul cu membrele anterioare si reuseau da isi pastreze echilibrul cu ajutorul cozii . Urmasii acestor reptile bipede sunt dinozaurii , a caror linie de dezvoltare s-a separet in perioada trasica
              
        Ca si soparlele din zilele noastre Milleosaurus era un animal de mici dimensiuni , care a trait in Africa de sud , in Permian , si avea picioarele dispuse lateral de trunchi.

      Primii dinozauri
      Leaganul  dinozaurilor este Ameica de Sud . Primii dinozauri au aparut in urma cu aproximativ 225-230 de milioane de ani in nord-vestul Argentinei . Erau  carnivore bipezi ( cu doua picioare) , care aveau 1-2 metri inaltime si apartineau terapodelor . Printre acestia se numarau Eoraptor ( un pradator mic si primitiv) si Staurikosaurus  (dinozaur din triasicul tarziu , original de pe teritoril de astazi al Braziliei ). Mai tarziu au aparut si speciile erbivore.
       Unele animale din grupul asa- numitor ,, soparle inspaimantatoare” au ajuns nu numai pe supercontinentul Pangeea ( insuma toate suprafatele terestre in acea perioada  ) , ci si pe continentele care s-au format prin dezmembrarea acestuia.
     
      Dimetrodonul (cel mai feroce pradator de dinaintea dinozaurilor ) reprezinta celalat grup de dezvoltare a reptilelor preistorice . E vorba despre reptilele cu aspect manifer (Synapsida).

      
           Trasaturi de reptile
          Reptilele aveau corpul acoperit cu piele carnoasa si impermeabila , respirau prin plamani si se inmulteau prin depunerea de oua . Pui lor se puteau dezvolta si in afara mediului acvatic . Datorita acestor trasaturi , reptilele au fost primele vertrebrate patrupede ( animal cu patru picioare) care cucereau uscatul . Si  astfel , ele s-au putut indeparta de mari si rauri  , populand zonele montane si cele cu climat mai uscat . Toateaceste caracteristici apar si la dinozauri , care insa se deosebeau de reptile rein pozitia picioarelor  , precum si prin temperatura corpului.